Erwten zaaien in augustus – tips, tricks en voordelen van het zaaien van erwten in de late zomer

Erwten zaaien in augustus

Augustus is een uitstekende tijd om erwten te zaaien in je moestuin. Erwten zijn heerlijke groenten die gemakkelijk te kweken zijn en veel voedingsstoffen bevatten. Door erwten in augustus te zaaien, kun je genieten van een overvloedige oogst in de herfst.

Voordat je begint met zaaien, is het belangrijk om de juiste plek in je tuin te kiezen. Erwten hebben veel zonlicht nodig, dus kies een locatie waar ze minstens 6 uur per dag direct zonlicht krijgen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is en rijk is aan organisch materiaal.

Als je erwten zaait, is het belangrijk om de zaden goed voor te bereiden. Week de zaden een nacht in water om het kiemproces te versnellen. Daarna kun je de zaden direct in de grond zaaien. Maak geulen van ongeveer 5 centimeter diep en plaats de zaden met een tussenruimte van ongeveer 5 centimeter. Bedek de zaden met aarde en geef ze water.

Het is belangrijk om de erwten regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het raadzaam om de planten te ondersteunen met gaas of een klimrek, zodat ze goed kunnen groeien. Verwijder regelmatig onkruid rondom de planten om concurrentie om voedingsstoffen te voorkomen.

Als de erwten eenmaal volgroeid zijn en de peulen beginnen te vormen, kun je beginnen met oogsten. Pluk de peulen wanneer ze volgroeid zijn, maar nog steeds knapperig zijn. Dit is meestal ongeveer 2-3 weken na het verschijnen van de bloemen. Geniet van je verse erwten in salades, roerbakgerechten of gewoon als gezonde snack!

Met deze tips en adviezen kun je met succes erwten zaaien in augustus en genieten van een smakelijke oogst. Veel plezier met tuinieren!

De beste tijd om erwten te zaaien

Augustus is een uitstekende maand om erwten te zaaien. De bodem is nog warm van de zomerzon en er is voldoende tijd voor de erwten om te groeien voordat de koude wintermaanden aanbreken. Het zaaien van erwten in augustus zorgt ervoor dat je in het voorjaar kunt genieten van verse en smakelijke erwten.

Waarom augustus?

Welke erwtenrassen kiezen?

Er zijn verschillende erwtenrassen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte in je tuin. Enkele populaire erwtenrassen zijn de Sugar Snap, de Kapucijner en de Rodekoolerwt. Deze rassen zijn allemaal geschikt om in augustus te zaaien en leveren smakelijke erwten op.

Door erwten te zaaien in augustus, geef je ze de beste kans om te groeien en te gedijen. Met de juiste voorbereiding, het kiezen van het juiste ras en het verzorgen van de jonge planten, kun je in het voorjaar genieten van heerlijke erwten uit eigen tuin.

De beste tijd om erwten te zaaien

Het zaaien van erwten is een belangrijke stap in het kweken van gezonde en smakelijke erwten. Om ervoor te zorgen dat de erwten goed groeien en een goede oogst opleveren, is het belangrijk om te weten wanneer de beste tijd is om ze te zaaien.

Over het algemeen is de beste tijd om erwten te zaaien in het vroege voorjaar, wanneer de grond begint op te warmen en er geen kans meer is op vorst. Dit is meestal rond maart of april, afhankelijk van het klimaat en de regio waarin je tuiniert.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed is voorbereid voordat je de erwten zaait. De grond moet goed worden losgemaakt en vrij zijn van onkruid en grote klonten. Ook moet de grond voldoende vochtig zijn, maar niet te nat.

Als je erwten zaait in de beste tijd van het jaar en de grond goed is voorbereid, zul je merken dat de erwten snel zullen ontkiemen en gezonde planten zullen produceren. Dit zal uiteindelijk resulteren in een goede oogst van heerlijke erwten waar je van kunt genieten.

Voordelen van het zaaien van erwten in de beste tijd:
– Betere kiemkracht
– Minder kans op ziekten en plagen
– Gezondere en sterkere planten
– Grotere opbrengst

Al met al is het zaaien van erwten in de beste tijd van het jaar essentieel voor een succesvolle teelt. Door rekening te houden met de juiste timing en het voorbereiden van de grond, kun je ervoor zorgen dat je erwten goed groeien en een overvloedige oogst opleveren.

Het belang van de juiste bodem

Het kiezen van de juiste bodem is van groot belang bij het zaaien van erwten. Erwten gedijen het beste in een goed doorlatende bodem met een neutrale pH-waarde. Een bodem met een te hoge zuurgraad kan ervoor zorgen dat de erwten niet goed groeien. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem te testen voordat je erwten gaat zaaien.

Een goede bodemstructuur is ook essentieel voor de groei van erwten. De bodem moet licht en luchtig zijn, zodat de wortels van de erwtenplanten zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Zware kleigrond kan problemen veroorzaken, omdat het water vasthoudt en de wortels verstikt. Het toevoegen van organisch materiaal, zoals compost, kan helpen de bodemstructuur te verbeteren.

<strongpH-waarde: Een neutrale pH-waarde (rond de 7) is ideaal voor erwten. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is, anders kunnen de erwten niet goed groeien.
Bodemstructuur: Zorg voor een lichte en luchtige bodemstructuur, zodat de wortels van de erwtenplanten zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.
Waterdoorlatendheid: Een goed doorlatende bodem is belangrijk, zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Zware kleigrond kan problemen veroorzaken, omdat het water vasthoudt en de wortels verstikt.

Door te zorgen voor de juiste bodemomstandigheden, geef je de erwtenplanten de beste kans om te groeien en een goede oogst te produceren. Neem de tijd om de bodem te testen en indien nodig aan te passen voordat je erwten gaat zaaien. Dit zal je helpen om gezonde en sterke erwtenplanten te krijgen.

Het kiezen van het juiste erwtenras

Het kiezen van het juiste erwtenras is essentieel voor een succesvolle teelt. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het selecteren van het erwtenras.

Tot slot is het ook verstandig om te kijken naar de ziekteresistentie van het erwtenras. Sommige rassen zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen bepaalde ziekten en plagen, wat kan helpen om de gezondheid van de planten te behouden en de opbrengst te verhogen.

Al deze factoren moeten in overweging worden genomen bij het kiezen van het juiste erwtenras. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een plaatselijke tuinier of kwekerij om ervoor te zorgen dat je het meest geschikte erwtenras selecteert voor jouw specifieke omstandigheden.

Het voorbereiden van de grond

Voordat je erwtenzaden gaat zaaien, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat de erwtenplanten optimaal kunnen groeien en een goede oogst kunnen opleveren.

Ten eerste moet je de grond losmaken door te spitten of te frezen. Hierdoor worden eventuele klonten en harde stukken grond verwijderd en wordt de bodemstructuur verbeterd. Ook zorgt het losmaken van de grond ervoor dat de wortels van de erwtenplanten gemakkelijker kunnen groeien.

Daarnaast is het belangrijk om de grond te bemesten. Erwten hebben voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Je kunt organische meststoffen, zoals compost of goed verteerde mest, gebruiken om de grond te verrijken. Breng de meststoffen gelijkmatig aan over het oppervlak en werk ze lichtjes in de grond.

Verder is het aan te raden om de pH-waarde van de grond te controleren. Erwten gedijen het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Indien nodig kun je de pH-waarde aanpassen door kalk toe te voegen om de grond minder zuur te maken, of door zwavel toe te voegen om de grond zuurder te maken.

Tot slot is het belangrijk om de grond goed te egaliseren voordat je de erwtenzaden zaait. Dit zorgt ervoor dat de zaden gelijkmatig verdeeld worden en dat de erwtenplanten op een uniforme manier kunnen groeien. Gebruik een hark of een tuinkam om de grond glad te maken.

Door de grond goed voor te bereiden voordat je erwtenzaden zaait, leg je een goede basis voor een succesvolle teelt. Het zorgt ervoor dat de erwtenplanten de beste omstandigheden hebben om te groeien en te gedijen, wat uiteindelijk zal resulteren in een goede oogst van smakelijke erwten.

Het zaaien van erwtenzaden

Het zaaien van erwtenzaden is een belangrijke stap in het kweken van gezonde erwtenplanten. Hier zijn enkele tips en adviezen om ervoor te zorgen dat je erwtenzaden op de juiste manier zaait:

 1. Kies gezonde erwtenzaden: Zorg ervoor dat je zaden van goede kwaliteit gebruikt. Controleer de verpakking op de houdbaarheidsdatum en kies voor zaden die niet ouder zijn dan twee jaar.
 2. Voorbereiden van de grond: Maak de grond goed los en verwijder eventuele onkruiden. Voeg compost of organische meststoffen toe om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.
 3. Zaaien in rijen: Maak geulen in de grond met een diepte van ongeveer 2-3 centimeter. Zaai de erwtenzaden gelijkmatig in de geulen, met een tussenruimte van ongeveer 5-10 centimeter tussen de zaden.
 4. Bewatering: Geef de gezaaide erwtenzaden direct na het zaaien water. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft tijdens het ontkiemingsproces.
 5. Onkruidbestrijding: Houd de zaaiplaats vrij van onkruid om concurrentie met de erwtenplanten te voorkomen. Verwijder regelmatig onkruid rondom de jonge planten.
 6. Ondersteuning: Erwtenplanten hebben ondersteuning nodig om te groeien. Plaats een rij ondersteuningsstokken of een gaas langs de rij erwtenzaden om de planten te begeleiden tijdens hun groei.
 7. Bemesting: Geef de erwtenplanten regelmatig een lichte bemesting om de groei te bevorderen. Gebruik een organische meststof volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.
 8. Plagen en ziekten: Controleer regelmatig de erwtenplanten op tekenen van plagen en ziekten. Neem indien nodig passende maatregelen om ze te bestrijden.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je erwtenzaden op de juiste manier worden gezaaid en dat je gezonde en productieve erwtenplanten kunt kweken.

Het verzorgen van de jonge erwtenplanten

Om ervoor te zorgen dat je jonge erwtenplanten goed groeien en zich ontwikkelen, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je erwtenplanten gezond blijven:

Water geven

Erwten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Geef de planten water aan de basis om te voorkomen dat de bladeren nat worden, omdat dit schimmelgroei kan bevorderen.

Mulchen

Leg een laag mulch rond de jonge erwtenplanten om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch helpt ook om de temperatuur van de grond te reguleren en voedingsstoffen vast te houden.

Bemesting

Erwten hebben voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Gebruik een organische meststof rijk aan stikstof om de planten te voeden. Breng de meststof aan volgens de instructies op de verpakking en vermijd overbemesting, omdat dit schade aan de planten kan veroorzaken.

Ondersteuning

Ondersteuning

Erwtenplanten hebben ondersteuning nodig om rechtop te groeien. Plaats een trellis of draadframe langs de rij erwtenplanten en bind de planten voorzichtig vast om ze omhoog te leiden. Dit voorkomt dat de planten op de grond liggen en helpt bij de luchtcirculatie, wat kan helpen bij het voorkomen van ziekten.

Ongedierte bestrijden

Houd een oogje in het zeil voor ongedierte zoals slakken, luizen en rupsen. Verwijder ze indien mogelijk handmatig of gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen om ze te bestrijden. Het regelmatig inspecteren van je erwtenplanten kan helpen om eventuele plagen vroegtijdig op te sporen en te voorkomen dat ze schade aanrichten.

Regelmatig controleren

Controleer regelmatig je erwtenplanten op tekenen van ziekten of problemen. Let op verkleurde bladeren, vlekken, verwelking of andere afwijkingen. Als je iets verdachts opmerkt, raadpleeg dan een tuinexpert om de beste aanpak te bepalen.

Door de jonge erwtenplanten goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat ze gezond blijven en een goede oogst produceren. Volg deze tips en geniet van verse, smakelijke erwten uit je eigen tuin!

Het ondersteunen van de erwtenplanten

Het ondersteunen van de erwtenplanten

Erwten zijn klimplanten die ondersteuning nodig hebben om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het ondersteunen van de erwtenplanten is een belangrijke stap in het verzorgen van je gewas. Er zijn verschillende manieren om de erwtenplanten te ondersteunen, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de voorkeur van de tuinier.

Een van de meest gebruikte methoden om erwtenplanten te ondersteunen is het gebruik van gaas of een trellis. Dit kan worden gedaan door een stevig gaas of een trellis te plaatsen langs de rij erwtenplanten. De planten zullen zich omhoog groeien en zich vastgrijpen aan het gaas of de trellis. Hierdoor kunnen ze rechtop groeien en voorkom je dat ze doorhangen of omvallen.

Een andere optie is het gebruik van stokken of palen. Deze kunnen in de grond worden gestoken naast de erwtenplanten en dienen als ondersteuning. Je kunt de erwtenplanten voorzichtig aan de stokken binden met touw of elastiek, zodat ze rechtop blijven staan. Zorg ervoor dat de stokken stevig genoeg zijn om het gewicht van de planten te dragen.

Naast gaas, trellis, stokken of palen, kun je ook gebruik maken van andere materialen zoals takken of netten om de erwtenplanten te ondersteunen. Het belangrijkste is dat de planten voldoende steun krijgen om te voorkomen dat ze omvallen of beschadigd raken.

Het is ook belangrijk om regelmatig de erwtenplanten te controleren en ze indien nodig opnieuw te ondersteunen. Naarmate de planten groeien, kunnen ze zwaarder worden en extra ondersteuning nodig hebben. Controleer ook regelmatig of de planten niet in elkaar verstrengeld raken, omdat dit de groei kan belemmeren.

Door de erwtenplanten goed te ondersteunen, zorg je ervoor dat ze optimaal kunnen groeien en een goede oogst kunnen produceren. Het ondersteunen van de erwtenplanten is een essentiële stap in het verzorgen van je gewas en zal bijdragen aan een succesvolle teelt.

Voordelen van het ondersteunen van erwtenplanten Tips voor het ondersteunen van erwtenplanten
 • Voorkomt dat planten omvallen
 • Bevordert een rechte groei
 • Voorkomt beschadiging van de planten
 • Maakt het gemakkelijker om de erwten te oogsten
 • Kies een geschikte ondersteuningsmethode
 • Zorg voor stevige ondersteuningsmaterialen
 • Controleer regelmatig de planten en pas indien nodig de ondersteuning aan
 • Voorkom verstrikking van de planten

Het bestrijden van ziekten en plagen

1. Schimmelinfecties: Erwten zijn vatbaar voor schimmelinfecties zoals meeldauw en roest. Om deze ziekten te voorkomen, is het belangrijk om de planten goed te beluchten en te zorgen voor een goede afwatering. Als er toch schimmelinfecties optreden, kunnen fungiciden worden gebruikt om de verspreiding ervan te voorkomen.

2. Bladluizen: Bladluizen kunnen een veelvoorkomend probleem zijn bij erwten. Ze voeden zich met het sap van de planten en kunnen de groei belemmeren. Om bladluizen te bestrijden, kunnen insecticiden worden gebruikt of kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden geïntroduceerd.

3. Slakken: Slakken kunnen de jonge erwtenplanten beschadigen door aan de bladeren te knagen. Om slakken te bestrijden, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het plaatsen van slakkenvallen of het gebruik van natuurlijke afweermiddelen zoals koperen strips.

4. Vogels: Vogels kunnen ook een bedreiging vormen voor erwten, vooral tijdens het rijpen van de peulen. Om te voorkomen dat vogels de erwten opeten, kunnen netten of vogelverschrikkers worden geplaatst om ze af te schrikken.

Door deze tips te volgen en alert te blijven op mogelijke problemen, kun je ervoor zorgen dat je erwten gezond en productief blijven gedurende het groeiseizoen.

Het oogsten van erwten

Het oogsten van erwten is een spannend moment voor elke tuinier. Na maanden van zorg en geduld is het eindelijk tijd om te genieten van de vruchten van je arbeid. Maar wanneer is het juiste moment om erwten te oogsten?

Het eerste teken dat erwten klaar zijn om geoogst te worden, is wanneer de peulen beginnen te zwellen. Dit gebeurt meestal ongeveer 60-70 dagen na het zaaien, afhankelijk van het erwtenras en de weersomstandigheden. Je kunt de peulen controleren door er zachtjes op te drukken. Als ze stevig aanvoelen en je de erwten erin kunt voelen, zijn ze klaar om geoogst te worden.

Na het oogsten kun je de erwten direct consumeren of bewaren voor later gebruik. Verse erwten kunnen worden gekookt, gestoomd of rauw worden gegeten. Als je ze wilt bewaren, kun je ze invriezen of inmaken. Zorg ervoor dat je de erwten goed wast en droogt voordat je ze opslaat om schimmelvorming te voorkomen.

Erwten zijn een heerlijke en voedzame toevoeging aan je maaltijden. Door ze op het juiste moment te oogsten en op de juiste manier te bewaren, kun je het hele jaar door genieten van de smaak van verse erwten uit je eigen tuin.

Tips voor het bewaren en gebruiken van erwten

Tips voor het bewaren en gebruiken van erwten

Erwten zijn een heerlijke en veelzijdige groente die op verschillende manieren kunnen worden bewaard en gebruikt. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van je verse erwten:

Bewaren Gebruiken
– Verse erwten kunnen het beste zo snel mogelijk na de oogst worden geconsumeerd. Als je ze toch wilt bewaren, kun je ze in een luchtdichte plastic zak in de koelkast bewaren. Ze blijven dan ongeveer 3-4 dagen goed.

– Je kunt erwten ook invriezen om ze langer te bewaren. Blancheer de erwten eerst kort in kokend water en spoel ze daarna af met koud water. Verpak ze vervolgens in luchtdichte zakken of bakjes en bewaar ze in de vriezer. Ze blijven zo ongeveer 6-8 maanden goed.

– Erwten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in gerechten. Je kunt ze toevoegen aan salades, soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en pasta’s.

– Je kunt erwten ook pureren tot een smeuïge puree en gebruiken als bijgerecht of als basis voor een dipsaus.

– Probeer ook eens geroosterde erwten als gezonde snack. Meng de erwten met olijfolie, zout en kruiden naar keuze en rooster ze in de oven tot ze knapperig zijn.

Met deze tips kun je optimaal genieten van de heerlijke smaak en voedingswaarde van erwten, zowel vers als bewaard. Experimenteer met verschillende bereidingswijzen en ontdek je favoriete manier om erwten te gebruiken in je gerechten!

020 638 0102 | jasperbeek@7punt7.net | + posts

Mijn passie voor tuinieren heeft me geleid naar een leven gewijd aan het verkennen en bevorderen van duurzame landbouwpraktijken. Ik heb mijn tijd en energie gestoken in het onderzoeken en experimenteren met verschillende technieken om voedsel op efficiënte en milieuvriendelijke wijze te verbouwen. Samen kunnen we een positieve impact hebben op onze planeet en een gezondere toekomst creëren voor komende generaties.

Plaats een reactie