Hoe basilicum plukken en gebruiken om heerlijke gerechten te bereiden

Hoe basilicum plukken

Basilicum is een heerlijk kruid dat veel wordt gebruikt in de keuken. Het heeft een kenmerkende geur en smaak die gerechten een extra dimensie kunnen geven. Maar hoe kun je nu het beste basilicum plukken? In dit artikel geven we je een aantal tips en tricks om het plukken van basilicum zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Om basilicum te plukken, kun je het beste een scherp mes of een schaar gebruiken. Hiermee kun je de stelen netjes en precies afsnijden, zonder de rest van de plant te beschadigen. Zorg ervoor dat je de stelen zo dicht mogelijk bij de basis afsnijdt, zodat de plant de ruimte heeft om nieuwe takken en bladeren te laten groeien. Het is ook belangrijk om alleen de bovenste bladeren te plukken, omdat deze het meeste smaak bevatten.

Als je basilicum hebt geplukt, kun je de bladeren het beste direct gebruiken of bewaren in de koelkast. Basilicum is namelijk een kwetsbaar kruid dat snel zijn smaak en aroma verliest. Door de bladeren direct te gebruiken, kun je optimaal genieten van de verse smaak. Als je de basilicum wilt bewaren, kun je de bladeren in een luchtdichte zak of bakje in de koelkast leggen. Op deze manier blijven ze nog enkele dagen goed.

Met deze tips en tricks kun je nu zelf aan de slag met het plukken van basilicum. Geniet van de heerlijke smaak en geur van dit kruid en voeg het toe aan je favoriete gerechten!

Waarom basilicum plukken belangrijk is

Het plukken van basilicum is een belangrijke stap in het proces van het kweken en gebruiken van deze aromatische kruid. Door basilicum op het juiste moment te plukken, kun je de optimale smaak en aroma behouden. Daarnaast stimuleert het plukken van basilicum de groei van nieuwe bladeren, waardoor de plant gezond blijft en je een continue toevoer van verse basilicum hebt.

Wanneer je basilicum plukt, verwijder je de bovenste delen van de plant, inclusief de bloemen. Dit zorgt ervoor dat de plant niet bloeit en zich in plaats daarvan concentreert op het produceren van nieuwe bladeren. Door regelmatig te plukken, voorkom je dat de plant houtachtig wordt en zijn smaak verliest.

Voordelen van het plukken van basilicum

Het plukken van basilicum heeft verschillende voordelen:

 1. Optimale smaak en aroma: Door basilicum op het juiste moment te plukken, behoud je de maximale smaak en aroma. Verse basilicumblaadjes hebben een intense geur en een krachtige smaak die gerechten kunnen verrijken.
 2. Stimuleert groei: Door regelmatig te plukken, stimuleer je de groei van nieuwe bladeren. Dit zorgt ervoor dat de plant gezond blijft en je een constante toevoer van verse basilicum hebt.
 3. Voorkomt bloei: Het verwijderen van de bloemen tijdens het plukken voorkomt dat de plant gaat bloeien. Hierdoor kan de plant zijn energie richten op het produceren van nieuwe bladeren in plaats van op het produceren van bloemen en zaden.
 4. Verlengt de levensduur van de plant: Door regelmatig te plukken, voorkom je dat de plant houtachtig wordt en zijn smaak verliest. Hierdoor kun je langer genieten van een gezonde en smaakvolle basilicumplant.

Hoe vaak basilicum plukken

Het plukken van basilicumblaadjes

Om basilicum te plukken, volg je deze stappen:

 1. Kies de bovenste delen van de plant met volgroeide bladeren.
 2. Knip de stelen net boven een paar bladeren af met een scherpe schaar of mes.
 3. Pluk niet meer dan een derde van de plant in één keer om de groei te stimuleren.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je basilicum plukken zonder de plant te beschadigen en ervoor zorgen dat je altijd verse basilicum bij de hand hebt.

Het juiste moment om basilicum te plukken

Het juiste moment om basilicum te plukken

1. Bloeiende basilicum vermijden

Als basilicum begint te bloeien, verandert de smaak en textuur. Het wordt houtachtig en de bladeren worden bitter. Daarom is het belangrijk om basilicum te plukken voordat het begint te bloeien. Bloeiende basilicum kan nog steeds worden gebruikt, maar de smaak zal niet zo goed zijn als bij jonge basilicum.

2. Plukken in de ochtend

De ochtend is het beste moment om basilicum te plukken. Op dit moment van de dag is de smaak en aroma van basilicum op zijn best. De bladeren zijn nog steeds vol vocht en hebben een intense smaak. Pluk de basilicumblaadjes voorzichtig met je vingers of gebruik een schaar om ze af te knippen.

Het plukken van basilicum op het juiste moment zorgt ervoor dat je de beste smaak en kwaliteit krijgt. Door te plukken voordat de basilicum begint te bloeien en in de ochtend wanneer de smaak op zijn best is, kun je genieten van de heerlijke aroma’s en smaken van dit veelzijdige kruid.

De benodigdheden voor het plukken van basilicum

Om basilicum te plukken, heb je een paar essentiële benodigdheden nodig. Deze benodigdheden zorgen ervoor dat je de basilicum op de juiste manier kunt plukken zonder de plant te beschadigen.

Tuingereedschap

Om basilicum te plukken, heb je een scherp en schoon tuingereedschap nodig, zoals een schaar of een snoeimes. Zorg ervoor dat je gereedschap schoon is om eventuele ziektes of plagen te voorkomen.

Handschoenen

Het is aan te raden om handschoenen te dragen tijdens het plukken van basilicum. Dit beschermt je handen tegen eventuele doornen of scherpe randen van de plant. Daarnaast voorkomt het ook dat je de bladeren met je handen aanraakt, wat de smaak kan beïnvloeden.

Emmer of mand

Om de geplukte basilicum te verzamelen, heb je een emmer of mand nodig. Hierin kun je de basilicum leggen terwijl je aan het plukken bent. Zorg ervoor dat de emmer of mand schoon is en voldoende ruimte biedt voor de hoeveelheid basilicum die je wilt plukken.

Water

Het is belangrijk om water bij de hand te hebben tijdens het plukken van basilicum. Hiermee kun je de bladeren direct na het plukken spoelen om eventueel vuil of insecten te verwijderen. Het spoelen van de basilicum helpt ook om de versheid en smaak te behouden.

Benodigdheden Tips
Tuingereedschap (schaar of snoeimes) Zorg ervoor dat je gereedschap schoon en scherp is.
Handschoenen Draag handschoenen om je handen te beschermen en de smaak van de basilicum te behouden.
Emmer of mand Zorg voor een schone en ruime emmer of mand om de basilicum in te verzamelen.
Water Gebruik water om de basilicum direct na het plukken te spoelen en de versheid te behouden.

Met deze benodigdheden ben je goed voorbereid om basilicum te plukken zonder schade aan de plant toe te brengen. Vergeet niet om voorzichtig te zijn en de basilicum met zorg te behandelen, zodat je optimaal kunt genieten van de heerlijke smaak in je gerechten.

Hoe basilicum te plukken zonder schade

Basilicum is een heerlijk kruid dat veel wordt gebruikt in de keuken. Het plukken van basilicum kan echter een uitdaging zijn, omdat de bladeren erg kwetsbaar zijn en gemakkelijk beschadigd kunnen raken. Hier zijn enkele tips om basilicum te plukken zonder schade:

1. Gebruik scherpe schaar of mes

Om basilicum zonder schade te plukken, is het belangrijk om een scherpe schaar of mes te gebruiken. Hiermee kun je de stelen netjes en precies afsnijden, zonder de bladeren te scheuren of te beschadigen.

2. Pluk de bovenste bladeren

De beste manier om basilicum te plukken zonder schade is door de bovenste bladeren te plukken. Deze zijn vaak het grootst en het meest volgroeid, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden losgemaakt van de plant. Pluk de bladeren voorzichtig en vermijd het trekken aan de stelen, omdat dit de plant kan beschadigen.

3. Pluk vanaf de buitenkant

Als je basilicum plukt, begin dan vanaf de buitenkant van de plant en werk naar het midden toe. Op deze manier kun je de bladeren plukken zonder de plant te verstoren of te beschadigen. Pluk alleen de bladeren die je nodig hebt en laat de rest van de plant intact.

4. Vermijd overmatig knijpen

Om basilicum zonder schade te plukken, is het belangrijk om overmatig knijpen te vermijden. Knijpen kan de bladeren kneuzen en beschadigen, waardoor ze hun smaak en aroma verliezen. In plaats daarvan kun je de bladeren voorzichtig vastpakken en ze voorzichtig afsnijden.

5. Pluk regelmatig

Om de groei van basilicum te bevorderen en de plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig te plukken. Hierdoor worden de bladeren gestimuleerd om nieuwe groei te produceren en blijft de plant compact en vol. Pluk de basilicumbladeren wanneer je ze nodig hebt en geniet van de verse smaak in je gerechten.

Tips voor het behouden van de smaak van geplukte basilicum

Het behouden van de smaak van geplukte basilicum is essentieel om ervoor te zorgen dat je gerechten een heerlijke smaak hebben. Hier zijn enkele handige tips om de smaak van je basilicum te behouden:

1. Pluk de basilicum op het juiste moment

Het is belangrijk om de basilicum op het juiste moment te plukken. De beste tijd om basilicum te plukken is ’s ochtends, nadat de dauw is opgedroogd. Op dit moment is de smaak het meest geconcentreerd en aromatisch.

2. Gebruik scherpe en schone scharen

Gebruik altijd scherpe en schone scharen om de basilicum te plukken. Dit minimaliseert de schade aan de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet worden geplet. Het is ook belangrijk om de scharen schoon te houden om eventuele ziektes of bacteriën te voorkomen.

3. Pluk alleen de bladeren

Pluk alleen de bladeren van de basilicumplant en laat de stelen intact. De bladeren bevatten de meeste smaak en aroma, terwijl de stelen minder smaak hebben. Door alleen de bladeren te plukken, kan de plant blijven groeien en nieuwe bladeren produceren.

4. Bewaar de basilicum op de juiste manier

Om de smaak van geplukte basilicum te behouden, is het belangrijk om het op de juiste manier te bewaren. Spoel de bladeren voorzichtig af met koud water en dep ze droog met een schone handdoek. Bewaar de basilicum vervolgens in een luchtdichte container in de koelkast. Hierdoor blijft de basilicum langer vers en behoudt het zijn smaak.

5. Gebruik de basilicum snel

Verse basilicum heeft de beste smaak, dus het is het beste om het zo snel mogelijk te gebruiken. Voeg de basilicum toe aan je gerechten vlak voor het opdienen om de smaak en het aroma te maximaliseren. Als je de basilicum niet meteen kunt gebruiken, kun je het ook invriezen of drogen om het langer te bewaren.

Met deze tips kun je de smaak van geplukte basilicum behouden en genieten van heerlijke gerechten met de verse smaak van basilicum.

Het bewaren van geplukte basilicum

1. In water bewaren: Een van de eenvoudigste manieren om basilicum langer vers te houden, is door de stelen in een glas water te zetten. Zet het glas op een lichte plaats, maar vermijd direct zonlicht. Ververs het water regelmatig om de basilicum fris te houden.

2. In de koelkast bewaren: Je kunt basilicum ook in de koelkast bewaren om het langer vers te houden. Wikkel de basilicum in een vochtige papieren handdoek en bewaar het in een plastic zak of een luchtdichte container. Plaats het in het groentevak van de koelkast, waar de temperatuur iets hoger is dan de rest van de koelkast.

3. In de vriezer bewaren: Als je basilicum voor een langere periode wilt bewaren, kun je het invriezen. Was de basilicum en dep het droog. Snijd de basilicum fijn en doe het in een ijsblokjeshouder. Vul de houder met olijfolie en vries het in. Op deze manier kun je kleine porties basilicum gebruiken wanneer je het nodig hebt.

4. Droog de basilicum: Een andere manier om basilicum te bewaren is door het te drogen. Hang de basilicum op zijn kop in een goed geventileerde ruimte, uit de buurt van direct zonlicht. Laat het volledig drogen voordat je het opbergt in een luchtdichte container. Je kunt ook de bladeren van de stelen halen en ze op een bakplaat leggen om te drogen in de oven op een lage temperatuur.

5. Gebruik geplukte basilicum: Gebruik de geplukte basilicum zo snel mogelijk om de beste smaak te behouden. Voeg het toe aan salades, pasta’s, sauzen, soepen, pizza’s en andere gerechten. Basilicum kan ook worden gebruikt om zelfgemaakte pesto te maken.

Met deze tips kun je geplukte basilicum langer bewaren en genieten van de heerlijke smaak in verschillende gerechten. Experimenteer met verschillende bewaarmethoden en ontdek welke het beste werkt voor jou.

Het drogen van basilicum

Het drogen van basilicum is een geweldige manier om de smaak en geur van deze aromatische kruid te behouden, zelfs als het niet vers verkrijgbaar is. Het drogen van basilicum is eenvoudig en kan gedaan worden met minimale inspanning en benodigdheden.

Om basilicum te drogen, volg je deze eenvoudige stappen:

Stap 1 Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en was ze grondig om eventuele vuil of insecten te verwijderen.
Stap 2 Dep de basilicumblaadjes voorzichtig droog met een schone handdoek of keukenpapier.
Stap 3 Leg de basilicumblaadjes op een schoon, droog oppervlak, zoals een dienblad of een rooster.
Stap 4 Laat de basilicumblaadjes op een goed geventileerde plaats liggen, uit de buurt van direct zonlicht. Dit kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
Stap 5 Controleer regelmatig de basilicumblaadjes om ervoor te zorgen dat ze volledig droog zijn. Ze moeten broos aanvoelen en gemakkelijk verkruimelen.
Stap 6 Verwijder eventuele harde stelen of ongewenste delen van de gedroogde basilicumblaadjes.
Stap 7 Bewaar de gedroogde basilicumblaadjes in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Ze kunnen tot een jaar lang hun smaak behouden.

Gedroogde basilicum kan worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals soepen, sauzen, salades en marinades. Het heeft een intense smaak, dus je hebt er maar een kleine hoeveelheid van nodig om je gerechten op smaak te brengen.

Het drogen van basilicum is een handige manier om deze smaakvolle kruid te bewaren en ervoor te zorgen dat je altijd basilicum bij de hand hebt, zelfs als het niet vers beschikbaar is. Probeer het zelf en geniet het hele jaar door van de heerlijke smaak van basilicum!

Het invriezen van basilicum

Het invriezen van basilicum is een geweldige manier om de smaak en aroma van deze kruidige plant te behouden voor langere tijd. Hier zijn enkele stappen om basilicum correct in te vriezen:

 1. Begin met het plukken van verse basilicumblaadjes van de plant. Zorg ervoor dat je alleen de gezonde en onbeschadigde blaadjes kiest.
 2. Was de basilicumblaadjes voorzichtig onder koud water om eventuele vuil of insecten te verwijderen. Dep ze daarna droog met een schone keukenhanddoek.
 3. Leg de basilicumblaadjes op een bakplaat of dienblad en plaats ze in de vriezer. Zorg ervoor dat de blaadjes elkaar niet overlappen, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen.
 4. Laat de basilicumblaadjes enkele uren in de vriezer liggen, totdat ze volledig bevroren zijn.
 5. Haal de bevroren basilicumblaadjes uit de vriezer en doe ze in een luchtdichte diepvrieszak of -bakje.
 6. Label de verpakking met de datum en plaats deze terug in de vriezer.

Op deze manier blijft de basilicum tot wel zes maanden goed in de vriezer. Wanneer je basilicum wilt gebruiken, kun je eenvoudig de gewenste hoeveelheid blaadjes uit de verpakking halen en de rest terug in de vriezer bewaren.

Het invriezen van basilicum is vooral handig als je een grote hoeveelheid basilicum hebt en je wilt voorkomen dat het bederft. Je kunt bevroren basilicum gebruiken in verschillende gerechten, zoals soepen, sauzen, salades en stoofschotels. De smaak en aroma van de bevroren basilicum blijven behouden, waardoor je altijd kunt genieten van de heerlijke smaak van verse basilicum, zelfs als het niet in het seizoen is.

Probeer het invriezen van basilicum eens uit en ontdek hoe handig het kan zijn om altijd wat basilicum bij de hand te hebben. Het is een eenvoudige manier om deze smaakvolle kruiden te bewaren en te genieten van hun heerlijke smaak, zelfs als ze niet vers verkrijgbaar zijn.

Basilicum gebruiken in gerechten

Basilicum is een veelzijdig kruid dat veel gebruikt wordt in de keuken. Het heeft een kenmerkende smaak die goed past bij verschillende gerechten. Hier zijn enkele manieren waarop je basilicum kunt gebruiken in je gerechten:

1. Pesto: Basilicum is een belangrijk ingrediënt in het maken van pesto. Je kunt een klassieke basilicumpesto maken door basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie te mengen in een keukenmachine. Gebruik deze pesto als saus voor pasta, spread voor brood of als smaakmaker in andere gerechten.

2. Salades: Basilicumblaadjes kunnen een heerlijke toevoeging zijn aan salades. Voeg ze toe aan een tomatensalade, mozzarellasalade of een gemengde groene salade voor extra smaak en kleur.

3. Tomaten: Basilicum en tomaten zijn een klassieke combinatie. Voeg basilicumblaadjes toe aan tomatensaus, tomatensoep of beleg je pizza met basilicumblaadjes voor een heerlijke smaak.

4. Vis en vlees: Basilicum kan ook goed gecombineerd worden met vis en vlees. Voeg basilicum toe aan marinades, sauzen of gebruik het als garnering voor gegrilde vis of vleesgerechten.

5. Brood: Je kunt basilicumblaadjes toevoegen aan brooddeeg voor extra smaak. Maak bijvoorbeeld basilicumbroodjes of voeg basilicum toe aan focaccia.

6. Dranken: Basilicum kan ook gebruikt worden in dranken. Voeg basilicum toe aan water, limonade of cocktails voor een verfrissende twist.

7. Desserts: Basilicum kan ook gebruikt worden in zoete gerechten. Voeg bijvoorbeeld basilicum toe aan fruitsalades, ijs of maak een basilicum sorbet.

Met basilicum kun je eindeloos experimenteren in de keuken. Probeer verschillende combinaties en ontdek welke gerechten het beste bij jouw smaak passen. Vergeet niet om basilicum op het juiste moment te plukken voor de beste smaak en aroma.

Veelvoorkomende fouten bij het plukken van basilicum

Het plukken van basilicum lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je basilicum op de juiste manier plukt:

1. Het plukken van te veel bladeren

Een veelgemaakte fout is het plukken van te veel bladeren van een basilicumplant. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zoveel mogelijk bladeren te plukken, is het belangrijk om een balans te vinden. Het plukken van te veel bladeren kan de groei van de plant belemmeren en ervoor zorgen dat deze minder productief wordt. Het is beter om regelmatig een paar bladeren te plukken in plaats van alles in één keer.

2. Het plukken van de verkeerde bladeren

2. Het plukken van de verkeerde bladeren

3. Het niet gebruiken van schone gereedschappen

Het gebruik van vuile gereedschappen bij het plukken van basilicum kan leiden tot besmetting van de plant en de bladeren. Zorg ervoor dat je schone scharen of messen gebruikt om de bladeren af te snijden. Dit helpt ook om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

4. Het niet regelmatig plukken

5. Het plukken van basilicum op het verkeerde moment van de dag

Het plukken van basilicum op het verkeerde moment van de dag kan ook een fout zijn. Het is het beste om basilicum vroeg in de ochtend te plukken, wanneer de bladeren nog fris en vol van smaak zijn. Het plukken van basilicum in de middag, wanneer de zon op zijn hoogste punt staat, kan ervoor zorgen dat de bladeren verwelken en hun smaak verliezen.

Door rekening te houden met deze veelvoorkomende fouten, kun je ervoor zorgen dat je basilicum op de juiste manier plukt en optimaal kunt genieten van de smaak en kwaliteit van deze heerlijke kruiden.

Veelgestelde vragen over het plukken van basilicum

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het plukken van basilicum:

 1. Hoe weet ik wanneer mijn basilicum klaar is om te plukken?Je kunt basilicum plukken zodra de plant volgroeid is en de bladeren groot genoeg zijn om te oogsten. Zorg ervoor dat je niet alle bladeren van een plant plukt, maar slechts een paar om de plant gezond te houden.
 2. Wat is de beste tijd van de dag om basilicum te plukken?De beste tijd om basilicum te plukken is ’s ochtends, nadat de dauw is opgedroogd. Op dit moment zijn de bladeren het meest geurig en smaakvol.
 3. Kan ik basilicum blijven plukken gedurende het groeiseizoen?Ja, je kunt basilicum gedurende het hele groeiseizoen blijven plukken. Regelmatig plukken bevordert de groei van nieuwe bladeren en houdt de plant compact en gezond.
 4. Moet ik de bloemen van basilicum verwijderen?Ja, het is aan te raden om de bloemen van basilicum te verwijderen. Het verwijderen van de bloemen zorgt ervoor dat de plant zijn energie kan richten op het produceren van nieuwe bladeren in plaats van zaadjes.
 5. Kan ik basilicum blijven plukken in de herfst?Ja, je kunt basilicum blijven plukken tot de eerste vorst. Basilicum is echter een warmteminnende plant, dus het kan zijn dat de smaak en kwaliteit van de bladeren in de herfst minder worden.

Ik hoop dat deze antwoorden je helpen bij het plukken van basilicum. Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen!

020 638 0102 | jasperbeek@7punt7.net | + posts

Mijn passie voor tuinieren heeft me geleid naar een leven gewijd aan het verkennen en bevorderen van duurzame landbouwpraktijken. Ik heb mijn tijd en energie gestoken in het onderzoeken en experimenteren met verschillende technieken om voedsel op efficiënte en milieuvriendelijke wijze te verbouwen. Samen kunnen we een positieve impact hebben op onze planeet en een gezondere toekomst creëren voor komende generaties.

Plaats een reactie