Hoeveel courgette kun je verwachten per plant?

Hoeveel courgette per plant

De opbrengst van courgette kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het weer, de bodemkwaliteit en de verzorging van de plant. Over het algemeen kun je echter verwachten dat elke courgetteplant tussen de 4 en 6 courgettes per week produceert tijdens het hoogseizoen.

Om een overvloedige oogst van courgettes te krijgen, zijn er een paar tips die je kunt volgen. Ten eerste is het belangrijk om de courgetteplanten regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Courgettes hebben veel water nodig om goed te groeien en vruchten te produceren.

Daarnaast is het belangrijk om de courgetteplanten regelmatig te bemesten. Je kunt organische meststoffen gebruiken, zoals compost of mest, om de bodem voedingsstoffen te geven. Dit zal de groei van de plant stimuleren en ervoor zorgen dat je een overvloedige oogst krijgt.

Tot slot is het belangrijk om de courgetteplanten regelmatig te controleren op plagen en ziekten. Plagen zoals slakken en luizen kunnen de planten beschadigen en de oogst verminderen. Zorg ervoor dat je eventuele plagen of ziekten snel aanpakt om ervoor te zorgen dat je planten gezond blijven en een goede oogst produceren.

Met deze tips kun je genieten van een overvloedige oogst van heerlijke courgettes uit je eigen tuin. Of je ze nu wilt gebruiken in salades, soepen, roerbakgerechten of gegrild, courgettes zijn een veelzijdige groente die een geweldige toevoeging is aan elke maaltijd. Dus ga aan de slag en kweek je eigen courgettes voor een heerlijke en verse oogst!

De beste tijd om courgette te planten

De beste tijd om courgette te planten

Als je ervoor kiest om courgetteplanten te kweken uit zaad, kun je beginnen met zaaien in april. Zaai de zaden in potjes binnen en zet ze op een warme plek, zoals een vensterbank. Na ongeveer vier weken kunnen de zaailingen buiten worden geplant, zodra de kans op vorst voorbij is.

Als je ervoor kiest om courgetteplanten te kopen, kun je ze direct in de grond planten zodra de kans op vorst voorbij is. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid voordat je de planten plant. Verwijder eventuele onkruid en maak de grond los met een schoffel of hark.

Courgetteplanten hebben veel zonlicht nodig om goed te groeien, dus kies een zonnige plek in de tuin om ze te planten. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is, omdat courgetteplanten niet goed groeien in natte grond.

Door courgette op het juiste moment te planten en de juiste zorg te geven, kun je genieten van een overvloedige oogst van deze heerlijke groente.

De juiste grond voor courgette

De juiste grond is essentieel voor het succesvol kweken van courgette. Courgetteplanten hebben een goed doorlatende grond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het selecteren van de juiste grond voor courgette:

Kenmerken van de juiste grond voor courgette Uitleg
Goede drainage Courgetteplanten houden niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat de grond goed kan afwateren. Dit voorkomt dat de wortels gaan rotten.
Rijk aan organisch materiaal Organisch materiaal, zoals compost of goed verteerde mest, voegt voedingsstoffen toe aan de grond en verbetert de structuur. Courgetteplanten gedijen goed in grond die rijk is aan organisch materiaal.
pH-waarde De ideale pH-waarde voor courgette ligt tussen 6,0 en 7,0. Zorg ervoor dat de grond niet te zuur of te alkalisch is, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren.
Voldoende vochtigheid Hoewel courgetteplanten niet van te veel water houden, hebben ze wel voldoende vocht nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt.
Onkruidvrij Verwijder alle onkruid uit de grond voordat je courgetteplanten plant. Onkruid kan concurreren met de courgetteplanten om voedingsstoffen en water.

Als je niet zeker bent van de kwaliteit van je grond, kun je overwegen om een bodemanalyse te laten uitvoeren. Dit kan je helpen om eventuele tekorten in de grond te identificeren en de juiste aanpassingen te maken.

Door de juiste grond te gebruiken, geef je je courgetteplanten de beste kans om gezond te groeien en een overvloedige oogst te produceren.

Hoeveel ruimte heeft een courgetteplant nodig?

Om een gezonde en overvloedige oogst van courgette te krijgen, is het belangrijk om voldoende ruimte te bieden aan de courgetteplanten. Courgetteplanten hebben veel ruimte nodig om zich uit te spreiden en goed te groeien.

Over het algemeen wordt aanbevolen om courgetteplanten ongeveer 90-120 centimeter uit elkaar te planten. Dit geeft de planten voldoende ruimte om zich te ontwikkelen en voorkomt dat ze elkaar verstikken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de rijen, zodat de planten niet te dicht op elkaar staan.

Als je beperkte ruimte hebt in je tuin, kun je ervoor kiezen om courgetteplanten verticaal te laten groeien. Dit kan worden gedaan door de planten te ondersteunen met behulp van kooien, trellises of hekwerk. Door de planten verticaal te laten groeien, bespaar je ruimte en kun je meer planten in je tuin plaatsen.

Door voldoende ruimte te bieden aan je courgetteplanten, kun je een gezonde en overvloedige oogst verwachten. Houd rekening met zowel de horizontale als verticale ruimte en zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. Met de juiste zorg en aandacht zullen je courgetteplanten gedijen en kun je genieten van heerlijke courgettes uit je eigen tuin.

Hoe courgettezaden te planten

Het planten van courgettezaden is een belangrijke stap om een succesvolle oogst te garanderen. Hier zijn enkele stappen om u te helpen bij het planten van courgettezaden:

 1. Kies een geschikte locatie: Courgetteplanten hebben veel zonlicht nodig, dus kies een plek in uw tuin waar ze minstens 6-8 uur direct zonlicht per dag krijgen.
 2. Bereid de grond voor: Graaf de grond goed om en verwijder eventuele stenen, onkruid of andere vuiligheden. Courgetteplanten gedijen het beste in goed doorlatende grond, dus zorg ervoor dat de grond goed is losgemaakt.
 3. Maak plantgaten: Maak plantgaten van ongeveer 2-3 centimeter diep en laat ongeveer 60 centimeter ruimte tussen elke plant. Dit geeft de courgetteplanten voldoende ruimte om te groeien.
 4. Plant de zaden: Plaats 2-3 courgettezaden in elk plantgat en bedek ze met een dun laagje aarde. Zorg ervoor dat de zaden gelijkmatig verdeeld zijn en niet te dicht bij elkaar liggen.
 5. Geef water: Geef de zaden voorzichtig water met een gieter of sproeier. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Overmatig water geven kan leiden tot rotting van de zaden.
 6. Onderhoud: Houd de grond vochtig terwijl de zaden ontkiemen en de planten groeien. Verwijder eventueel onkruid dat rond de courgetteplanten groeit om concurrentie om voedingsstoffen te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, kunt u succesvol courgettezaden planten en genieten van een overvloedige oogst van heerlijke courgettes.

Hoe courgetteplanten te verzorgen

Om gezonde en productieve courgetteplanten te hebben, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn enkele belangrijke tips:

Bodemvoorbereiding

Voordat je courgetteplanten plant, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Courgette houdt van goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. Graaf de grond op en meng compost of goed verteerde mest door de bovenste laag. Dit zal helpen bij het vasthouden van vocht en voedingsstoffen.

Planten

Plant de courgettezaailingen op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de planten laat, ongeveer 90 cm tot 1 meter. Dit zal de planten helpen om goed te groeien en zich te verspreiden. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de wortelkluit van de zaailing en plaats de plant erin. Vul het gat met aarde en druk het voorzichtig aan.

Water geven

Mulchen

Leg een laag mulch rond de courgetteplanten om onkruidgroei te verminderen en vocht vast te houden. Gebruik organisch materiaal zoals stro, hooi of compost. Dit zal ook helpen bij het voeden van de planten naarmate de mulch afbreekt.

Ondersteuning

Als je wilt, kun je courgetteplanten ondersteunen met behulp van een trellis of kooi. Dit zal de planten helpen om rechtop te groeien en de vruchten van de grond te houden. Dit kan vooral handig zijn als je beperkte ruimte hebt in de tuin.

Bemesting

Geef de courgetteplanten regelmatig voeding om ze gezond en productief te houden. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie van bemesting.

Door deze tips te volgen, zul je gezonde en overvloedige courgetteplanten hebben die je een goede oogst zullen geven. Vergeet niet om regelmatig te controleren op plagen en ziekten en om de vruchten op tijd te oogsten voor de beste smaak. Veel succes!

Hoe courgetteplanten te bemesten

Het bemesten van courgetteplanten is essentieel voor een goede groei en een overvloedige oogst. Courgetteplanten hebben veel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en vruchten te produceren. Hier zijn enkele tips om courgetteplanten op de juiste manier te bemesten:

1. Organische meststoffen gebruiken

Het gebruik van organische meststoffen is de beste keuze voor het bemesten van courgetteplanten. Organische meststoffen bevatten natuurlijke voedingsstoffen die langzaam vrijkomen en de bodemstructuur verbeteren. Ze zijn ook milieuvriendelijk en bevorderen een gezond bodemleven.

2. Compost toevoegen

Een goede manier om courgetteplanten te bemesten, is door compost toe te voegen aan de bodem. Compost voegt organisch materiaal toe en verbetert de bodemstructuur. Het helpt ook bij het vasthouden van vocht en voedingsstoffen, waardoor de courgetteplanten gezond blijven.

3. Gebruik van meststoffen met een gebalanceerde formule

Het is belangrijk om meststoffen te kiezen met een gebalanceerde formule, zoals 10-10-10 of 14-14-14. Deze meststoffen bevatten een evenwichtige verhouding van stikstof, fosfor en kalium, die essentieel zijn voor de groei van courgetteplanten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof.

4. Meststoffen gelijkmatig verspreiden

Om ervoor te zorgen dat de courgetteplanten gelijkmatig worden bemest, is het belangrijk om de meststoffen gelijkmatig over het bodemoppervlak te verspreiden. Gebruik een hark of een handstrooier om de meststoffen gelijkmatig te verdelen. Vermijd het aanbrengen van meststoffen direct op de planten, omdat dit brandwonden kan veroorzaken.

5. Bemesten tijdens het planten en gedurende het groeiseizoen

Het is belangrijk om courgetteplanten te bemesten tijdens het planten en gedurende het groeiseizoen. Voeg bij het planten een handvol compost en een kleine hoeveelheid meststof toe aan het plantgat. Herhaal het bemestingsproces elke vier tot zes weken gedurende het groeiseizoen.

6. Water geven na het bemesten

6. Water geven na het bemesten

Nadat de courgetteplanten zijn bemest, is het belangrijk om ze goed water te geven. Dit helpt de meststoffen in de bodem op te lossen en naar de wortels van de planten te transporteren. Zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen, maar vermijd overbewatering.

Door courgetteplanten op de juiste manier te bemesten, kun je een gezonde groei en een overvloedige oogst bevorderen. Volg deze tips en geniet van heerlijke courgettes uit je eigen tuin!

Hoe courgetteplanten water te geven

Het water geven van courgetteplanten is een essentieel onderdeel van de verzorging. Courgettes hebben regelmatig water nodig om gezond te blijven en een goede oogst te produceren. Hier zijn enkele tips voor het water geven van courgetteplanten:

1. De juiste timing

Het is belangrijk om de courgetteplanten op het juiste moment water te geven. Het beste moment om water te geven is vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de temperaturen koeler zijn. Dit voorkomt dat het water snel verdampt en zorgt ervoor dat de planten voldoende tijd hebben om het water op te nemen.

2. Regelmatig water geven

Courgetteplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd overbewatering. Overbewatering kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Geef de planten water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

3. Gebruik de juiste hoeveelheid water

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven aan courgetteplanten. Geef voldoende water zodat de grond goed doordrenkt is, maar vermijd dat er plassen ontstaan. Een goede richtlijn is om ongeveer 2,5 cm water per week te geven. Dit kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de planten.

4. Geef water aan de basis

Wanneer je water geeft aan courgetteplanten, is het het beste om het water direct aan de basis van de planten te geven. Dit zorgt ervoor dat het water rechtstreeks naar de wortels gaat en de planten effectief hydrateert. Vermijd het besproeien van de bladeren, omdat dit kan leiden tot schimmelgroei.

5. Mulch gebruiken

5. Mulch gebruiken

Om de grond vochtig te houden en waterverlies te verminderen, kun je mulch rond de courgetteplanten aanbrengen. Mulch helpt de grond te beschermen tegen uitdroging door de zon en vermindert de behoefte aan frequenter water geven. Gebruik organische mulch, zoals stro of houtsnippers, en breng een laag van ongeveer 5 cm aan rond de planten.

6. Controleer de grondvochtigheid

Tips voor het water geven van courgetteplanten:
– Geef water vroeg in de ochtend of laat in de avond
– Zorg voor regelmatige bewatering, vooral tijdens warme en droge periodes
– Geef voldoende water, maar vermijd overbewatering
– Geef water aan de basis van de planten
– Gebruik mulch om vochtverlies te verminderen
– Controleer regelmatig de grondvochtigheid

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je courgetteplanten voldoende water krijgen en gezond blijven. Een goede watergift zal resulteren in een overvloedige oogst van sappige courgettes.

Hoe courgetteplanten te ondersteunen

Het ondersteunen van courgetteplanten is essentieel om ervoor te zorgen dat ze gezond en productief blijven. Courgetteplanten hebben de neiging om uit te spreiden en kunnen gemakkelijk omvallen als ze niet worden ondersteund. Hier zijn enkele tips om courgetteplanten te ondersteunen:

1. Gebruik een kooi of trellis: Plaats een kooi of trellis rond de courgetteplanten om ze omhoog te laten groeien. Dit helpt om de planten rechtop te houden en voorkomt dat ze op de grond liggen.

2. Bind de planten vast: Gebruik tuindraad, touw of plantenbinders om de courgetteplanten voorzichtig aan de kooi of trellis vast te binden. Zorg ervoor dat je de planten niet te strak vastbindt om de groei niet te belemmeren.

3. Gebruik stokken of palen: Plaats stokken of palen rond de courgetteplanten en bind de planten voorzichtig aan de stokken vast. Dit helpt om de planten te ondersteunen en voorkomt dat ze omvallen.

4. Verwijder zijtakken: Om de planten beter te ondersteunen, kun je ervoor kiezen om de zijtakken van de courgetteplanten te verwijderen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en helpt de planten rechtop te houden.

5. Gebruik mulch: Leg een laag mulch rond de courgetteplanten om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Dit helpt ook om de planten te ondersteunen door de wortels koel te houden.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je courgetteplanten gezond en sterk blijven en een overvloedige oogst produceren. Vergeet niet om regelmatig de planten te controleren en indien nodig aan te passen of bij te binden.

Hoe courgettebloemen te bestuiven

Om een goede oogst van courgettes te krijgen, is het belangrijk om de bloemen van de courgetteplant te bestuiven. Hoewel courgetteplanten meestal worden bestoven door bijen en andere insecten, kan het soms nodig zijn om de bloemen handmatig te bestuiven om ervoor te zorgen dat er voldoende vruchten worden gevormd.

Waarom courgettebloemen bestuiven?

De mannelijke bloemen van de courgetteplant produceren stuifmeel, terwijl de vrouwelijke bloemen de vruchten dragen. Bijen en andere bestuivende insecten dragen het stuifmeel van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke bloemen, waardoor de vruchten worden bestoven en zich ontwikkelen. Als er echter een gebrek is aan bestuivende insecten in de omgeving, kan het nodig zijn om de bloemen handmatig te bestuiven om ervoor te zorgen dat er voldoende vruchten worden gevormd.

Hoe courgettebloemen handmatig bestuiven?

Om courgettebloemen handmatig te bestuiven, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Kies een mannelijke bloem die volledig is geopend. Mannelijke bloemen hebben een lange, dunne steel en bevatten stuifmeel.
 2. Trek voorzichtig de bloemblaadjes van de mannelijke bloem open om het stuifmeel bloot te leggen.
 3. Neem een wattenstaafje of een klein penseel en dip het in het stuifmeel van de mannelijke bloem.
 4. Zoek een vrouwelijke bloem die klaar is om bestoven te worden. Vrouwelijke bloemen hebben meestal een kleine vrucht aan de basis van de bloem.
 5. Wrijf voorzichtig met het wattenstaafje of penseel over de stempel van de vrouwelijke bloem om het stuifmeel over te brengen.
 6. Herhaal dit proces met meerdere bloemen om ervoor te zorgen dat er voldoende bestuiving plaatsvindt.

Het is het beste om de bloemen ’s ochtends te bestuiven, wanneer ze volledig zijn geopend en het stuifmeel het meest vruchtbaar is. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn bij het bestuiven om de bloemen niet te beschadigen.

Wanneer courgettebloemen handmatig bestuiven?

Als je merkt dat er weinig bijen of andere bestuivende insecten in de buurt zijn, kan het nodig zijn om de courgettebloemen handmatig te bestuiven. Dit kan vooral nodig zijn in kassen of andere omgevingen waar bestuivende insecten beperkt zijn. Het is het beste om de bloemen regelmatig te controleren en indien nodig handmatig te bestuiven om ervoor te zorgen dat er voldoende vruchten worden gevormd.

Door de courgettebloemen handmatig te bestuiven, kun je ervoor zorgen dat je een overvloedige oogst van courgettes krijgt. Het is een eenvoudig proces dat de moeite waard is om te proberen als je merkt dat er weinig bestuivende insecten in de buurt zijn. Met een beetje extra zorg en aandacht kun je genieten van heerlijke zelfgekweekte courgettes!

Hoe courgette te oogsten

Het oogsten van courgette is een belangrijk onderdeel van het kweken van deze groente. Het is essentieel om op het juiste moment te oogsten om de beste smaak en textuur te garanderen. Hier zijn enkele tips om courgette op de juiste manier te oogsten:

1. Controleer de grootte

De grootte van de courgette is een belangrijke factor bij het bepalen van het oogstmoment. Over het algemeen worden courgettes geoogst wanneer ze ongeveer 15-20 centimeter lang zijn. Op dit moment hebben ze de beste smaak en textuur. Als ze te groot worden, kunnen ze vezelig en bitter worden.

2. Gebruik een scherp mes of snoeischaar

Om courgette te oogsten, kun je het beste een scherp mes of snoeischaar gebruiken. Snijd de courgette voorzichtig af van de plant, waarbij je ervoor zorgt dat je de stengel niet beschadigt. Probeer niet aan de courgette te trekken, omdat dit de plant kan beschadigen.

3. Oogst regelmatig

Het is belangrijk om courgette regelmatig te oogsten om de plant gezond te houden en een continue oogst te bevorderen. Courgette groeit snel, dus controleer je planten regelmatig en oogst de courgettes zodra ze de gewenste grootte hebben bereikt.

4. Bewaar de oogst op de juiste manier

Na het oogsten kun je courgette enkele dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat je de courgette niet wast voordat je ze opslaat, omdat overtollig vocht de houdbaarheid kan verminderen. Plaats de courgette in een plastic zak of wikkel ze in een vochtige doek om uitdroging te voorkomen.

5. Gebruik overtollige courgette creatief

Als je een overvloed aan courgette hebt, wees dan creatief in het gebruik ervan. Courgette kan op verschillende manieren worden bereid, zoals gegrild, gebakken, gestoofd of verwerkt in soepen en stoofschotels. Je kunt ook courgette invriezen voor later gebruik.

Door de courgette op de juiste manier te oogsten en te bewaren, kun je optimaal genieten van deze veelzijdige groente. Experimenteer met verschillende recepten en geniet van de heerlijke smaak van courgette!

Hoe courgette te bewaren

Het is belangrijk om courgettes op de juiste manier te bewaren om hun versheid en smaak te behouden. Hier zijn enkele tips om courgettes op de juiste manier te bewaren:

Methode Stappen
Koelkast
 1. Wikkel de courgettes in een vochtige papieren handdoek.
 2. Plaats ze in een plastic zak of bewaarcontainer.
 3. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast.
 4. Gebruik ze binnen 3-5 dagen voor de beste kwaliteit.
Invriezen
 1. Snijd de courgettes in plakjes of blokjes.
 2. Blancheer de courgettes kort in kokend water.
 3. Koel de courgettes onmiddellijk af in ijswater.
 4. Laat de courgettes goed uitlekken en dep ze droog.
 5. Verdeel de courgettes in porties en doe ze in diepvrieszakjes of -containers.
 6. Label de zakjes of containers met de datum.
 7. Bewaar ze in de vriezer bij -18°C.
 8. Gebruik ze binnen 10-12 maanden voor de beste kwaliteit.
Inmaken
 1. Snijd de courgettes in plakjes of blokjes.
 2. Breng een inmaakoplossing van azijn, water, suiker en kruiden aan de kook.
 3. Voeg de courgettes toe aan de kokende inmaakoplossing.
 4. Kook de courgettes enkele minuten tot ze zacht zijn.
 5. Verwijder de courgettes uit de inmaakoplossing en doe ze in gesteriliseerde potten.
 6. Giet de hete inmaakoplossing over de courgettes in de potten.
 7. Sluit de potten goed af en laat ze afkoelen.
 8. Bewaar ze op een koele, donkere plaats.
 9. Gebruik ze binnen 6-12 maanden voor de beste kwaliteit.

Door courgettes op de juiste manier te bewaren, kun je ze langer bewaren en genieten van hun heerlijke smaak, zelfs nadat het oogstseizoen voorbij is.

Veelvoorkomende problemen bij courgetteplanten

Het kweken van courgetteplanten kan soms gepaard gaan met enkele problemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen waar je op moet letten:

 • Slakken: Slakken zijn een veelvoorkomend probleem bij courgetteplanten. Ze kunnen grote schade aanrichten aan de bladeren en vruchten. Je kunt slakken bestrijden door gebruik te maken van natuurlijke methoden, zoals het plaatsen van slakkenvallen of het strooien van koffiedik rondom de planten.
 • Meeldauw: Meeldauw is een schimmelziekte die courgetteplanten kan aantasten. Het veroorzaakt witte vlekken op de bladeren en kan de groei van de plant belemmeren. Om meeldauw te voorkomen, is het belangrijk om de planten goed te beluchten en te zorgen voor voldoende ruimte tussen de planten.
 • Bladluizen: Bladluizen kunnen zich voeden met de sappen van courgetteplanten en zo de groei belemmeren. Je kunt bladluizen bestrijden door gebruik te maken van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, of door een mengsel van water en zeep op de planten te spuiten.
 • Vruchtrot: Vruchtrot is een probleem dat kan optreden bij courgetteplanten. Het veroorzaakt bruine vlekken op de vruchten en kan leiden tot rotting. Om vruchtrot te voorkomen, is het belangrijk om de vruchten niet op de grond te laten rusten en regelmatig te controleren op tekenen van rot.
 • </